tot

UITGESTELD: Big History #3: De natuur als vijand en partner

© iStockphoto.com

De lezing is uitgesteld tot 24 november 2020.
 

Anno 2020 stellen we vaak dat de mens vervreemd is van de natuur. Maar was dat duizenden jaren geleden anders? Hoe ontwikkelde zich de relatie tussen mens en natuur, en welke invloed had de mens op de biodiversiteit? Tijdens Big History #3 op 7 april construeert prof. dr. Jan Luiten van Zanden (Economische en sociale geschiedenis) in vier stappen - van jager-verzamelaar, landbouwer, industrieel, natuurbeschermer - deze wisselwerking, waaruit blijkt dat de mens soms een heel andere invloed had op de natuur dan je zou verwachten.

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Jan Luiten van Zanden. Foto: Ed van Rijswijk

De spreker

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden is hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich met name op wereldwijde economische geschiedenis en de ontwikkeling hiervan.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Cloud Nine, TivoliVredenburg, Utrecht
Entree
10E (regulier) | 5E (student)
Aanmelden

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli.

Meer informatie
Lees hier meer over het evenement